De Wilck

Natuurgebied De Wilck is een veenweidegebied tussen Hazerswoude en Zoeterwoude. Het is een weidevogelreservaat. Kieviten en grutto's en dergelijke broeden hier in de zomer en 's winters is overwintert hier de kleine zwaan... Een vogel die op de Europese rode lijst staat. Voor vogelaars dus een mooie plek. Maar wij zijn vooral wandelaars die af en toe eens een vogeltje meepikken.

De Wilck is een kwetsbaar gebied omdat het zo open is en daardoor maar beperkt te bezoeken: niet in het broedseizoen en ook qua wandelmogelijkheden zeer beperkt. Er is slechts 1 pad. Dat start bij de vogelkijkhut De Wilck Oost (aan de Vierheemskinderenweg in Hazerswoude-Dorp) en loopt bijna door tot de vogelkijkhut bij De Wilck West. Bijna... Want er zit nog een brede sloot tussen en dus zit er niets anders op dan om te keren en hetzelfde pad terug te nemen.
Echter, als je bijv. op de wandelkaarten op GPS-ies kijkt, dan lijkt het alsof je wel door zou moeten kunnen lopen naar de Burmadeweg in Zoeterwoude. Het lijkt er echter sterk op dat dat niet (meer) zo is. Jammer! Want wat zou het mooi zijn als je het kunt koppelen met wat boerenlandpaden. Een aantal daarvan zitten in de buurt.

Boerenzwaluwen.
Tientallen in en rond de bomen vlak bij De Wilck.
Nog even genieten voordat ze (binnenkort!) weer aan hun reis van  8000 km richting het zuiden beginnen.

Grote zilverreiger.

Twee tapuiten

Paapje met een lekker hapje.

Ook het Paapje vertrekt binnenkort naar zijn overwinteringsgebied in Afrika.
Het gaat niet goed met het Paapje in Nederland. Waar ze vroeger veel voorkwamen,
komen ze nu nauwelijks nog voor. In 2011 waren er nog maar 300 tot 400 broedparen in
Nederland, vooral nog in het noordoosten.






Reacties