La Palma: vulkaan San Antonio naar Faro de Fuencaliente (GR131)

Het langeafstandspad LP GR131 loopt van Tazacorte in het noordwesten via de kraterrand van de Caldera de Taburiente naar de Punta de Fuencaliente als zuidelijkste punt van het eiland.

Wij liepen een deel van dit pad, nl. van de vulkaankrater San Antonio naar de vuurtoren van Fuencaliente, met het zoutwingebied Salines de Fuencaliente daar pal naast.

Je kunt een evt. auto parkeren bij volcan San Antonio. Voor een bezoek aan deze vulkaankrater betaal je 5 euro per persoon. Het is zeker de moeite waard, aan het eind van het pad langs de krater heb je een mooi uitzicht over het nieuwe land (dat in 1971 is ontstaan toen de Teneguia vulkaan uitbarstte), de krater van de Teneguia vulkaan en de vuurtoren van Fuencaliente.

Als je de vulkaan San Antonio hebt bekeken en de GR131 wil gaan afdalen, moet je "buitenom" (via de openbare weg) naar dit pad gaan. Het hele pad is goed bewegwijzerd. Vanaf dit punt is het een kleine 6 km naar de vuurtoren.

Houd er rekening mee dat het begin heel steil naar beneden gaat. Daarna volgt een deel dat licht daalt. Maak een uitstapje naar de krater van de Teneguia vulkaan en keer dan terug naar de GR131 om de weg te vervolgen.

Dit laatste stuk (nog ca. 4 km) loopt gestaag naar beneden met een daling van zo'n 7 à 8%. Zorg dat je voldoende water bij je hebt en dat je goed beschermd bent tegen de zon, want er is geen schaduw en het zwarte lavasteen weerkaatst de warmte. 

Je voelt je klein en nietig als je over het pad door de lavavelden loopt!

Een paar keer steek je de weg over. Vanaf dat moment gaat het nóg steiler naar beneden (ca. 10%) tot je bij de vuurtoren bent.

Bij de vuurtoren kan je het zoutwingebied bekijken. Je kunt er iets drinken (boven), eten (beneden), naar het toilet of een souvenir kopen.
Ook kun je er een bus richting Las Indias en Fuencaliente nemen, die brengt je in zo'n 3 kwartier terug naar de volcan San Antonio. Hij stopt op zo'n 300 meter van de parkeerplaats. De bussen rijden niet vaak, dus check vooraf vertrektijden!

Een diehard gaat misschien teruglopen, maar realiseer je dat het 6 km lang klimmen is met een gemiddeld stijgingspercentage van 10%... Wij hebben het 2 km lang geprobeerd, maar op het heetst van de dag hebben we moeten afhaken en hebben dus uiteindelijk besloten de bus te nemen.

 
Een kijkje in de krater van de San Antonio vulkaan


Het pad naar beneden,
 langs de San Antonio vulkaan over de GR131
 



Kale vlaktes... Geen schaduw en brandende zon.

Het pad van de Teneguia krater naar de vuurtoren - GR131.

De zoutwinning bij de Salines de Fuencaliente.


Een kijkje omhoog, vanaf de zoutwinning langs de vuurtoren naar de San Antonio krater hoog in de verte.

Op enkele meters afstand van een raaf. Wát een beest!


 

Reacties