La Palma: La Zarza

Als je op websites van "locals" leest dat een wandeling door de kloof van La Zarza (in het noordwesten van la Palma) zo'n bijzondere belevenis is, dan kan deze natuurlijk niet ontbreken in de 2 weken die wij in september 2016 op La Palma doorbrachten.

De weg ernaar toe is alleen al schitterend, maar echt opschieten doet het niet, met al die haarspeldbochten langs de westelijke kust. Maar we staan in vakantiestand en hebben dus geen haast en genieten van mooie uitzichten, biddende Canarische torenvalken en andere roofvogels.

De wandeling begint op het parkeerterrein van het "Parque Cultural La Zarza" (goed aangegeven op de LP1 en ook goed te bereiken met het openbaar vervoer trouwens: de bushalte stopt vlak voor de ingang van het park).

Een beetje sneu is het wel voor de meneer die het cultuurpark draaiend moet houden, want degenen die ongeveer tegelijk met ons aankwamen, gingen allemaal aan de wandel in plaats van het park te bezoeken. Om dan toch even een goed woordje voor het cultuurpark te doen: een relatief korte rondwandeling leidt je langs rotstekeningen van vroegere bewoners. Deze petrogliefen zijn in 1941 gevonden en zouden de belangrijkste van La Palma zijn. Ook wordt er keramiek en gereedschappen van de inheemse bevolking tentoongesteld.
Maar goed, wij hebben niet de moeite genomen om te gaan kijken. Wel hebben we er een plaspauze gehouden à € 0,50 per persoon, dus hij heeft nog iets aan ons verdiend. ;-)

Oké, op naar de wandeling. Vanaf het parkeerterrein daal je via een tunnel onder de LP1 af de kloof in. Je wandelt via de PR LP 9.2 richting Don Pedro. Let op dat je GPS in de diepe kloof soms slecht werkt, maar eigenlijk heb je die hier niet echt nodig, want de hele route wordt goed aangegeven met geel-witte markeringen en in de kloof kan je niet heel veel kanten op.

Je gaat flink naar beneden, soms via traptreden, dan weer via steile paden. Blijf alert, want het kan hier glad zijn. Ondanks dat het (in ieder geval) de 2 weken ervoor niet had geregend, was het soms aardig glibberen.

In de kloof is het adembenemend mooi. Het zonlicht dringt zich af en toe door de takken van de laurierbomen, maar veel licht komt hier niet. Veel zit dus onder een dikke laag mos en dat geeft het een bijzondere sfeer.





Na flink wat afdalen, volgt een stuk dat je weer gaat klimmen, de kloof uit. Vlak voor je bij de geasfalteerde weg bent, kom je langs de bron Fuente de la Vica. Hier kun je op een mooi wandelbankje even rusten als je wilt.


Na even langs de geasfalteerde  weg te hebben gelopen, volgt de PR LP 9.2 weer een mooi maar steil pad verder naar beneden. Uiteindelijk zal je nog heel wat meters dalen voordat je bij Don Pedro bent.
Volgens diverse websites staat dat je bij de geasfalteerde weg ook de weg omhoog kunt nemen. Er zou een wandelbord staan die de route terug naar La Zarza aangeeft. Ik heb er eerlijk gezegd niet op gelet, maar neem dit in overweging: alles wat je nu nog verder daalt, moet je ook weer terug omhoog! Overigens stonden er bij het plaatsje Don Pedro een bord met telefoonnummer en taxitarieven. Terug naar La Zarza vanaf dat punt zou zo'n 15 euro kosten. Dus ook dat is een overweging waard.

De die-hards dalen natuurlijk verder af. De paden zijn soms zeer steil. Wees voorzichtig.

Soms loop je over een bergkam, waarbij je schitterende uitzicht over de bergen (achter je) en de grillige kust hebt.






Het kleine plaatsje Don Pedro is ongeveer het laagste punt van deze wandeling. Geniet even van de enorme drakenbloedbomen die hier staan!

Na Don Pedro blijft het pad eerst een tijdje (ongeveer) op gelijke hoogte, maar dan komt het zware werk.
Gemeten via de GPS kom je vanaf het punt dat je weer gaat stijgen uit om een gemiddeld stijgingspercentage van zo'n 13% gedurende 4 km. Vooral het eerste deel van de stijging is pittig, later neemt het hellingspercentage duidelijk af. Dat wordt dus even werken.







Zelf vonden wij de terugweg behalve zwaar ook minder mooi. Het bijzondere zit toch vooral in de kloof bij La Zarza. Het zou een overweging kunnen zijn om de route andersom te lopen. In dat geval heb je de beloning in het laatste deel van de wandeling. Iets wat wij altijd erg fijn vinden...



De totale afstand van onze wandeling was 12,5 km.
Er zijn onderweg geen mogelijkheden om iets te eten te kopen. Zorg dus dat je dat bij je hebt.
Wel kom je onderweg langs 2 bronnen waar je waarschijnlijk veilig water kunt tappen (niet uitgeprobeerd).

Reacties