Wandelen op La Palma: tips

Nét terug van 2 weken wandelen op La Palma... Tijd voor wat tips.

Welke wandelingen?
Onze 3 favoriete wandelingen op La Palma zijn:
1. Pico Bejenado
2. La Zarza
3.Vulkaan San Antonio naar Faro de Fuencaliente
Maar Los TilosTorre del Time en de Cumbre Nueva zijn ook zeker de moeite waard om te wandelen. Iedere streek heeft toch weer zijn eigen sfeer.
De route des Volcans hebben wij helaas niet kunnen lopen. Door de recente bosbrand (veroorzaakt door een Duitser die toiletpapier wilde verbranden) was dit gebied afgesloten.

Wees voorbereid
Zorg dat je goed bent voorbereid. Probeer in te schatten hoe zwaar een route is. De wandelkaart La Palma van Kompass is daarbij een handig hulpmiddel. Daarop wordt goed aangegeven of het een wandelpad, een steil wandelpad of zeer steil wandelpad (alleen geschikt voor ervaren bergbeklimmers) is. De aanduidingen op websites en in boekjes met wandelroutes waren naar ons idee vaak wel maar soms juist niet accuraat. Soms wordt er een waarschuwingen gegeven voor mensen met hoogtevrees en dan had ik er persoonlijk geen last van. Een andere keer werd de waarschuwing niet gegeven en had ik wel moeite met hoogtes...
Zorg dat je weet of je onderweg iets te eten of drinken kunt kopen (meestal niet!) en of er bijv. bussen of taxi's zijn die je kunnen terugbrengen naar je startpunt.

De route
Realiseer je dat wandelen met een route in GPS niet altijd mogelijk is: ik had een paar keer dat door de hoge bergen er geen positie kon worden bepaald. Ook kan de route door verstoring van hoge bergen soms afwijkingen vertonen.
Als je loopt met een wandelboekje, bijv. die van de ANWB of die van Rother: het is verstandig om onderweg ook een wandelkaart bij je te hebben. De kaarten in de boekjes zijn niet echt gedetailleerd. De wandelkaart La Palma van Kompass is in schaal 1:50.000 en dat werkt op La Palma uitstekend. De kaart is geplastificeerd. Misschien iets onhandig met vouwen, maar aan het eind van de vakantie is je kaart nog in prima conditie.

Drinken en eten
Zorg dat je voldoende te drinken bij je hebt. De temperaturen op La Palma zijn vrijwel het hele jaar boven de 20 graden en de zon brandt. Er is meestal geen mogelijkheid om ergens water te tappen of te kopen.
Wij namen steeds bijna 1,5 liter water per persoon mee voor een wandeling van zo'n 4 uur. Dat was meestal voldoende, maar er waren dagen dat het eigenlijk wat weinig was.
Wij waren eind september op La Palma. In de zomer zal het zal 1,5 liter per persoon waarschijnlijk echt wel te weinig zijn.
Meestal kun je langs de route nergens eten kopen. Zorg dus dat je ook voldoende te eten bij je hebt.

Bescherming tegen de zon
Smeer je goed in. De zon staat hoog aan de hemel en brandt. Zorg dat je extra zonnebrandmiddel bij je hebt. Een pet of hoed die ook je nek/schouders beschermt tegen de zon is soms geen overbodige luxe (zeker op echt zonnige dagen).

Wees voorbereid op slechter en/of kouder weer
Het weer op La Palma kan per regio behoorlijk verschillen en zeker in de bergen soms snel omslaan. We hebben meegemaakt dat op een afstand van nog geen 10 km hemelsbreed de temperatuur daalde van 30 naar 14 graden en we ineens "in de drup" liepen van het vocht dat de bewolking achterliet op de bomen.
In de winter kan op de hogere plekken weleens wat sneeuw vallen.

Bergstokken
Op sommige paden (La Zarza, Pico Bejenado) waren wij soms een beetje jaloers op de telescopische bergstokken die anderen bij zich hadden.

Hoogtevrees
Sommige wandelingen kunnen voor mensen met hoogtevrees lastig zijn. De meeste last had ik op de wandeling naar de Pico Bejenado. Ken je grenzen en keer om als je twijfelt.

Waar verblijven
Als we nog een keer naar La Palma gaan, zouden wij een andere overnachtingsplek zoeken. Ons hotel in Puerto Naos was goed, maar de plaats ligt aan een doodlopende weg en je moet dus iedere keer een klein half uur terugrijden naar een punt waar je andere richtingen uit kunt gaan. Niet handig dus.
In het westen lijken Tazacorte en Los Llanos betere overnachtingsplekken als je van plan bent er vooral op uit te trekken. Het westen is ook de kant van het eiland met het zonnigste en droogste klimaat.



Reacties