Modderveldentocht: over de Kampina (21 km)

Voorjaar!

Dat wil zeggen: de afgelopen dagen was het prachtig voorjaarsweer, met een zonnetje en steeds verder oplopende temperaturen. Gisteren heb ik 's ochtends zelfs in een T-shirt kunnen wandelen, maar vandaag is meer kleding nodig. De temperaturen zijn fors lager en er staat wind. Ook piept de zon maar af en toe door de wolken heen. Maar wij laten ons natuurlijk niet afschrikken door iets minder weer. De voorspelling is dat overdag het droog blijft en dus gaan wij op pad.

De Kampina. Ik heb er al veel over gehoord/gelezen. De heidevelden schijnen aan het eind van de zomer ontzettend mooi te zijn. Ik mijmer even over onze wandeling van begin september 2016 naar de Posbank: zou de Kampina net zo mooi zijn? En, voor vandaag nog belangrijker: zou het ook buiten het heide-seizoen mooi zijn? Maar zeg nou zelf: heide, bos, vennen en beken
Iets meer dan een uur rijden, dus prima te doen. Gewoon proberen dus.

Er zijn veel wandelroutes op en rond de Kampina. Onze keuze valt op de Modderveldentocht van 21 km. Wij houden niet van ellenlange beschrijvingen à la "bij de derde dennenboom sla je linksaf en volgt 169 meter lang het voetpad dat... [bla bla bla]." Nee, geef ons maar een GPX-bestand dat we op onze smartphones kunnen openen. GPX-viewer is een gratis app voor Android en werkt vrijwel altijd perfect. Een bijkomend voordeel kan zijn dat je de route zonder enig probleem andersom kan lopen als je dat wilt. Gelukkig is ook van deze modderveldentocht ook een GPX-bestand beschikbaar. Voor wie toch liever een routebeschrijving of een kaart heeft: ook die worden aangeboden op de website van Klik, Print en Wandel.

Het startpunt is bij de (niet te missen) kerk in het dorp Lennisheuvel (gemeente Boxtel). Daar kun je ook prima parkeren. Loop vervolgens eerst in zuidwestelijke richting het dorp uit, door bebouwde kom en erbuiten. Soms op de stoep, soms langs een rustige weg. Dit is iets meer dan een kilometer en hier zal je op de terugweg ook weer lopen. De overige 18 à 19 kilometers zijn vooral onverharde wandelpaden. Dat alleen al maakt deze route zeer aantrekkelijk.

Let op! Omdat wij alleen met het GPX-bestand werken, hebben wij deze route toevallig andersom gelopen!

En: klik op de foto's voor een vergroting.

Het meanderende beekje "de Beerze", genomen vanaf een
bruggetje dat je NIET moet oversteken.
De route volgt vaak de meanderende beekjes in het gebied. Veel lange rechte stukken zal je dus niet tegenkomen.

De Beerze is een van de beekjes waar we langs kwamen. De naam van deze beek werd in 1545 al gebruikt door Keizer Karel V. Waar de naam precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk.
Beer = modder in het middelnederlands
Berne = bron
Barne = branden (veen/turf)
Mooi pad met aan beide zijden ondiep water.
Veel spechten hebben we gezien en vooral gehoord!

Werkelijk prachtige vennen!
"Kampina" komt van het Romeinse "Campina". Dit is een andere naam voor Kempen en betekent "woeste grond." Het natuurgebied is 1535 hectare groot en ligt grofweg tussen Oisterwijk en Boxtel. Prominent aanwezig is de Kampinase Heide, met daarin onder meer het Belversven, de Huisvennen en de Zandbergsvennen.

Schitterende
vergezichten.

Hoezo jammer dat het weer vandaag wat minder mooi is?
Probeer je dit maar eens voor te stellen met een strakblauwe hemel.
Zou niet echt een bijzondere foto opleveren toch?
 

De Kampina sluit tegenwoordig goed aan op andere natuurgebieden in de regio. Op voormalig landbouwgronden heeft Natuurmonumenten nieuwe natuurgebieden ontwikkeld, waardoor een groot gevarieerd natuurgebied is ontstaan.

Deze route loopt behalve over de Kampina ook over het zuidelijke deel van landgoed Nemelaer (eigendom van Stichting Brabants Landschap). Nemerlaer-Zuid is waar de Essche Stroom doorheen loopt. Er is wat landbouw en zijn naaldbossen. Je loopt hier o.a. langs moerasgebieden het Kivietsblek en de Moddervelden. Dit zijn natte, venige heideresten met een deels een lemige ondergrond.

Deze schapen keken naar me alsof ze nog nooit
een wandelaar hebben gezien

Jawel, het is is...

écht lente!













































Er zit in het GPS-bestand (en zo te zien ook op de routekaart) een hele kleine fout. In de beschrijving lijkt het overigens WEL goed te staan.
Als je de route loopt in de richting zoals is aangegeven in de beschrijving, dan moet je na de aanlooproute, over de brug over de Beerze onmiddellijk rechtsaf. Hier moet je echter nog zo'n 100 meter doorlopen voordat je door het hek rechtsaf kunt slaan.

Conclusie: een schitterende wandeling. En waarom zou je wachten tot de heide in bloei staat? Ook in het vroeg voorjaar is het een mooi gebied en je kunt er heerlijk rustig wandelen. Een aanrader dus!

Reacties