De duinen tussen Wassenaar en Scheveningen

Op een mooie, doordeweekse lentedag lonkt de kust. John en ik wandelen graag in de duinen, maar in het gebied tussen Wassenaar en Scheveningen zijn we nog nooit geweest. Tijd om dat te veranderen!

We zetten de auto op het (gratis) parkeerterreintje tegenover Hotel/Restaurant Duinoord en gaan op weg. Al gauw treffen we dit soort paadjes:

Daar worden we blij van!
We lopen tussen duinen door, er overheen. 
Niet altijd even gemakkelijk, maar zó mooi met vele mooie vergezichten!

  


Ergens passeren we een hek dat ons blijkbaar in Meijendel brengt, Dit is een waterwingebied dat door Dunea wordt beheerd. Het is een zeer gevarieerd gebied: veel bomen in het binnenland en richting de kust steeds minder struiken en meer duin met helmgras.

Niet alles in Meijendel is vrij toegankelijk. Een deel is afgeschermd door een hek. Soms kun je die afgeschermde gebieden wel weer bezoeken met een passe-partout van de Stichting Zuid-Hollands Landschap. Ook zijn dagkaarten te koop in het bezoekerscentrum van Dunea. Wij hebben dit deze keer niet gedaan, maar ik denk dat we dat de volgende keer wel gaan doen!

In de dalen tussen de duinen, liggen veel kleine meertjes. Daardoor is er dus veel leven. Meer dan 250 vogelsoorten schijnen in dit gebied voor te komen en uiteraard ook reeën, vossen, konijnen en vleermuizen. Behalve de vogels hebben wij tijdens deze wandeling geen andere dieren gezien.

Tafeleend

Dunea heeft verschillende wandelroutes uitgezet in het gebied. Wij zijn gewoon op de bonnefooi gaan lopen. Onze GPS-tracker registreerde deze route: 

Het eerste stuk, vanaf de rode vlag eerst naar het westen en daarna naar het zuiden en iets oostelijk was ronduit schitterend. Het volgende deel, wat parallel langs de kust loopt (niet direct langs de kust, maar meer naar het binnenland) vonden wij wat minder. Je loopt weliswaar op een echt voetpad, maar wel vlak langs het fietspad. Dat werd wel een beetje saai eigenlijk.
Daarna, toen we rechtsaf sloegen richting de kust, was het weer volop genieten. 

 



Een mooie eerste kennismaking met dit duingebied. Een volgende keer gaan we andere paden bewandelen!

Reacties