Wandeling langs de Enkele en Dubbele Wiericke (21 km)

Op internet vonden wij een lekkere, lange wandeling die door het Groene Hart, langs de oevers van de Enkele en Dubbele Wiericke, over de Prinsendijk en langs de Reeuwijkse Plassen loopt.

Helaas is de beschrijving van deze wandeling inmiddels verwijderd van de betreffende site. Onduidelijk is waarom, maar naar aanleiding van een opmerking die ik maakte, werd mij gemeld dat die wandeling helemaal niet meer online hoorde te staan en dat hij onmiddellijk werd verwijderd. Men kon mij niet vertellen waarom de wandeling niet meer online hoorde te staan.

Ontzettend jammer, want het was echt een leuke wandeling. Zo een waar je veel over paden voor wandelaars loopt (lees: dwars door weilanden) en waar je niet veel anderen tegenkomt.

Omdat de route nog steeds prima te lopen is, heb ik van onze tocht het GPS-bestand beschikbaar gesteld. Er is wel een MAAR! Het GPS-bestand is de omgekeerde versie van de originele wandeling zoals wij die op internet vonden. Niet alleen omdat het laatste stuk minder leuk was dan het eerste stuk, maar vooral ook om het volgende:

LEES DIT GOED!
Als je net voorbij Nieuwerbrug aan den Rijn het Wierickepad opgaat (langs de Dubbele Wiericke) moet je een spoorovergang oversteken (het spoor Utrecht-Leiden). Dit is een onbewaakte spoorovergang. De treinen kunnen van beide kanten komen.
Let hier dus HEEL GOED op!
Er staan hekken en je wordt duidelijk gewaarschuwd. Toen wij bij deze spoorovergang kwamen, was het hek dat wij het eerste tegenkwamen (wij kwamen dus vanuit de richting Driebruggen, dus van de tegenovergestelde kant) op slot. Het hek aan de kant van Nieuwerbrug was WEL gewoon geopend.
Wij hadden geen zin om zo'n 16 km terug te wandelen en zijn dus - half hangend boven de Dubbele Wiericke - om het hek heen geklauterd.
Voor het geval je er echt niet meer door kunt, heb ik de route omgedraaid. Zo is de afstand die je terug moet lopen beperkt...


Download hier het GPS-bestand in de door jou gewenste opmaak (bijv. Garmin).
Start- en eindpunt is het parkeerterrein bij Fort Wierickerschans.

Let op dat je niet veel horeca-gelegenheden tegenkomt. In Hekendorp loop je langs Café/Cafetaria Goejanverwelle, maar dat is het enige wat wij zijn tegengekomen. 
Ongetwijfeld zal je in Driebruggen (als je de route verlaat) ook wel horeca kunnen vinden. Zorg dus dat je voldoende eten en drinken bij je hebt.

Realiseer je dat de foto's in de volgorde staan waarin wij de route hebben gelopen. 

Nestelende reigers bij Fort Wierickerschans

Het voorjaar is duidelijk zichtbaar (helaas niet echt voelbaar, want het was een frisse dag).


Nog meer voorjaarsgevoel...


Op de Prinsendijk staat de Oukoopse molen. Tot 1969 maalde deze het water uit de polder in de Enkele Wiericke. Vlak bij deze molen kun je de "Put van Kruijt" overzien vanaf de dijk. Hier werd in vroeger tijden veen afgegraven. Op de stukken land werd het veen te drogen gelegd. Een uniek stuk veenlandschap dus, met sloten, knotwilgen, rietkragen, boerderijen, waterplassen en grasland. Een oer-hollands landschap.




Driebruggen




Reacties