De Groene Jonker

Het stond al een tijdje op ons verlanglijstje: De Groene Jonker. Een natuurgebied vlak bij de Nieuwkoopse Plassen. Het is nog jong: in 2007 werd het aangelegd en het is dus nog volop in ontwikkeling. Maar nu al vinden duizenden vogels, waaronder een aantal bijzondere soorten, hun weg naar dit gebied. Dat de lepelaars sinds 2009 weer broeden in de Nieuwkoopse Plassen, komt vooral omdat zij in de Groene Jonker goed kunnen foerageren.

Maart schijnt een hele goede maand te zijn, omdat dan nog niet alle vogels die hier overwinteren zijn teruggekeerd, maar ondertussen wel een deel van de vogels die elders hebben overwinterd al terug zijn.

Kortom, tijd om dit eens met eigen ogen te gaan bekijken!

De wandelroute die Natuurmonumenten in de Groene Jonker heeft uitgezet (rode paaltjes) is ruim 3 km. Dat vinden wij te kort. Maar op Routeyou.com vinden wij deze wandeling die door Natuurmagazine Roots is geplaatst en niet alleen door de Groene Jonker voert, maar ook het gebied er omheen meepakt.

Het is een zwaar bewolkte dag, maar heel even wil de zon doorbreken.
Dat levert dit schitterende plaatje op.
De Groene Jonker overtreft onze verwachtingen. Het is een zeer gevarieerd landschap. Je loopt er tussen rietkragen en allerlei grassen. Met leuke doorkijkjes op het water. Overal plasjes en plassen water en het geluid...!!! Werkelijk duizenden vogels zitten hier. Je hoort ze continu. Her en der ziet het water bijna zwart van de vogels. Een bijzondere ervaring!
Neem een verrekijker en/of camera met telelens mee als je de vogels goed wilt bekijken.

   


Na de Groene Jonker loopt de route een klein stuk over de openbare weg (de Hogedijk). Gelukkig is het er niet druk met auto's.
Neem daarna het "Pad door de Noordschebuurterpolder" (let op! Je deelt dit pad met fietsers). Via de Noordse Dorpsweg loop je richting Noordse Dorp. Bij de kerk sla je rechtsaf en steekt hier over een leuk fietspad het water over. Bij Café De Noordse Plassen sla je linksaf en volg je de Voorweg. Een paar honderd meter na Camping De Visotter sla je linksaf, het Pietersenpad op. In het broedseizoen zou je vanaf dit punt de lepelaars moeten kunnen zien, als je je verrekijker richt op de Nieuwkoopse Plassen, op een moerasbosje iets links van het midden.

Het Pietersenpad

Een leuk pad, dat Pietersenpad! Het eerste stuk land was vroeger van Jan Pietersen. Op hoge leeftijd verkocht hij het aan Natuurmonumenten.
Pad langs de Kromme Mijdrecht
Na dit pad, kom je via een trekpontje op een stuk grasland. Erg drassig! En dat terwijl het al een ruime week niet had geregend. Als je ook dat hebt overgestoken, kom je uit bij het riviertje De Kromme Mijdrecht. Een leuk smal pad langs het water volgt. Straks - als we bij het plaatsje Woerdense Verlaat het water zijn overgestoken - lopen we via de andere kant weer terug. Bij De Hoef steken we het water weer over via een fiets-/voetgangersbrug en binnen een paar honderd meter ben je dan terug bij De Groene Jonker.

Het was een heerlijke wandeling! Ruim 13,5 km kwamen wij op uit.
Wel zouden wij hem de volgende keer andersom lopen. Onder het mom "het mooiste voor het laatst bewaren", zeg maar. Want de Groene Jonker vonden wij toch echt het hoogtepunt van onze wandeling!

Reacties