Fuerteventura

Afgelopen najaar (eind november) genoten John en ik van een heerlijke 10 dagen op Fuerteventura. Met in het achterhoofd dat we wel wat zouden willen wandelen, kochten we deze wandelkaart van Fuerteventura.

Stomtoevallig bleek bij het bestuderen van de wandelkaart dat het appartement dat wij geboekt hadden vlak bij een natuurgebied lag: het Parque Natural de Jandía. Dat biedt perspectief!

We hadden uitstekend wandelweer, maar om te kunnen bakken in de zon was het vaak net te koud door de wind. Maar dat hoefde van ons ook niet zo nodig. Vrijwel elke ochtend hebben wij onze waterflessen gevuld en wat rantsoen meegenomen omdat we nooit wisten hoe lang we door het natuurpark zouden gaan dwalen.

Het natuurpark Jandía is een uitgestrekte, woenstijnachtige vlakte. Althans: het lijkt vlak als je er loopt, maar toch kom je regelmatig verradelijke klimmetjes op je pad tegen. Zowel richting het noorden als het zuiden zie je de bergen van Fuerteventura. Het is zeker onze bedoeling om daar ook nog eens uitgebreid te gaan wandelen. Maar deze keer bleef het in de regio van Costa Calma.

Elke dag trokken we erop uit richting het park. Urenlang hebben we gedwaald over allerlei paadjes. Bijna 125 kilometer in die 10 dagen op de teller, vrijwel allemaal in dit gebied. En elke wandeling was anders. Vaak zanderig, soms een wat hardere ondergrond. Soms vrij vlak, de andere keer juist heuvels beklimmend.
Het hoofdpad brengt je binnen 7 km naar de westkant van het eiland. De mooiste wandeling die we maakten, was misschien wel aan die westkant, waar we konden afdalen tot zee-niveau en van de bizarre, door de uitgesleten zandstenen figuren genoten. Of misschien was de mooiste wel waar we een heuvel opklommen en van daar een nog beter uitzicht kregen over de bergen in het zuiden. Of die wandeling waarbij we werden achtervolgd door 2 raven die steeds op korte afstand naar ons zaten te kijken. Alsof ze smachtten naar een hapje vlees en hoopten dat wij ter plekke zouden instorten. Of die keer dat we vanaf de westkust uitkeken over de Atlantische Oceaan, waar we boven het uitgestrekte water diverse regenbogen zagen (en wij water op ons kop kregen). Of...

Kortom: een schitterend gebied op het eiland van de "sterke wind."
Hieronder een foto-verslag.
















Wij gebruikten dus voor onze wandelingen de Kompass kaart Fuerteventura (schaal 1:50.000). Er zit een (Duitstalig) boekje bij met summiere informatie over het eiland en de bezienswaardigheden. Wij wandelden op de bonnefooi zoals dat zo mooi heet.

Wil je liever beschreven wandelingen maken, dan lijkt de Rother wandelgids Fuerteventura met 30 wandelingen op het eiland een prima investering.

Reacties