Schiermonnikoog

Skiermûntseach op zijn Fries.Volgens de eilandbewoners zelf: Schiermonnikeig of ook wel Lytje Pole. Schiermonnikoog dus.


Rare naam eigenlijk, hè? Schiermonnikoog? Maar als je weet dat "schier" grijs betekent en monnik... nou ja, iedereen weet wel wat een monnik is... En dat "oog" voor eiland staat. Dan wordt het ineens "grijsmonnikeiland. En dat is precies wat het was in de middeleeuwen: toen woonden hier monniken van de orde der cisterciënzers en die droegen grijze pijen. Vandaar dus de naam Schiermonnikoog. Klinkt veel beter dan "grijsmonnikeiland" toch?"

Afgelopen week hebben John en ik hier een paar dagen doorgebracht. Het was koud, erg koud en hebben hagelbuien, regen en zelfs wat vlokken sneeuw over ons heen gehad, maar gelukkig ook zon. Ondanks het weer hebben we heel veel kunnen lopen.

Het eiland is maar klein: op zijn langst 16,5 km en op zijn breedst slechts 4,5 km. Binnen die beperkte afmetingen zijn er maar liefst 6 landschapstypen te ontdekken: duinen, bossen, polder, kwelders, strand en zee.

Er zijn veel fiets- en wandelpaden en ook routes uitgezet, met kleuren gemarkeerd. Vanwege het broedseizoen (van 15 april tot 15 juli) mochten die nu niet allemaal worden betreden. Dit wordt goed aangegeven met borden en vooral op het oostelijke deel ook met witte palen. Toch konden we nog genoeg wandelen: maar liefst 47 km in 2 dagen hebben wij met de benenwagen afgelegd. Heerlijk rustig, omdat er vrijwel geen auto's op Schiermonnikoog zijn.

We waren blij met onze kaart van Schiermonnikoog, waar alle wandel- en fietspaden goed op aangegeven staan. Hoewel het eiland klein is en je nooit echt kunt verdwalen, was het handig om hem bij ons te hebben!
Prachtige luchten!










Kwikstaartje

Tapuit.
Leeft op de grond in duinen en heidevelden en legt zijn
eieren in konijnenholen. De tapuit staat op de rode lijst
omdat veel geschikt broedgebied  (open duin, heide
stuifzand verloren is gegaan).

Voor het eerst een bruine kiekendief gezien... Wát een beest!
Nadat we eerst al een kiekendief  vlak voor ons langs hadden zien
vliegen, kregen we later een herkansing voor een foto (hoewel
hij zich toen op grotere afstand hield). 



Graspieper.
Ja, Hij zit inderdaad het liefst tussen het gras en zegt "piep"... :-)




Reacties