Groene Wissel Voorschoten: over landgoederen en langs een mooie polder

De stralende zon van afgelopen vrijdag wist ons te verleiden om een wandeling te gaan maken. De snijdende oostenwind konden we wel trotseren!

De wandeling die we hadden uitgezocht was de Groene Wissel Voorschoten: Wassenaarse landgoederen en Duivenvoordse polder. Deze wandeling is bijna 14 km lang en kan uitgebreid worden door op landgoed De Horsten nog een rondwandeling te maken (zie verderop).

Zoals alle Groene Wissels begint ook deze in de buurt van het station. Station Voorschoten dus. Voor degenen die met de auto komen: er zijn parkeermogelijkheden zowel pal voor het station als aan de overkant van de (doorgaande) weg. 

De eerste 2 km zijn niet de leukste kilometers en ook nog tegenwind. Brrr! Even flink doorstappen dus maar, dan blijven we goed warm. Vlak bij de bebouwde kom van Wassenaar lopen we over een net geasfalteerd stuk weg. Is dat op zo'n dag als deze genieten, als de warmte er nog vanaf straalt! 

Al snel na de voetgangerstunnel begint het genieten. Weg van de drukke doorgaande weg (N44), loop je over mooie wegen en over bospaden door het groene gedeelte van Wassenaar. Of nou ja, 's zomers zal het groen zijn. Nu is het vooral koperkleur. En wat nog fijner is: er liggen dikke lagen droge bladeren op de straat, waar we dus als twee glunderende kinderen doorheen banjeren.

Markante bomenrij. Erachter ligt een mooie vijver.
De omschrijving van de Groene Wissel is goed. De paden zijn soms wel erg slecht te onderscheiden door de enorme hoeveelheid gevallen bladeren. Vooral bij punt 2 van de routebeschrijving komen we er daardoor niet helemaal uit, maar met hulp GPS-bestand op de smartphone vinden we de juiste weg. En de beschrijving komt weer helemaal overeen als we bij het "hertenhuisje" rechtsaf slaan.


Mosheuvel waaronder een ijskelder schijnt te liggen.

Dan langs een markante bomenrij, mosheuvels waaronder een ijskelder ligt, een torentje op een steile heuvel. Dan een kleine uitstap om een blik te kunnen werpen op Kasteel Oud Wassenaar uit de 19e eeuw. Een erg mooi stuk van deze wandeling!


Kasteel Oud Wassenaar, net zichtbaar tussen de kale bomen.











Nadat je nogmaals via een fiets/voetgangerstunnel de N44 bent overgestoken, loop je richting de Duivenvoordse en Veenzijdsepolder. Deze polder is deels beschermd gebied. Weide- en watervogels kunnen hier ongehinderd rusten, foerageren en broeden. 

Uitzicht over de Duivenvoordse en Veenwijdsepolder.
Je loopt hier veel over een rustige weg (geen auto gezien, alleen wat fietsers). Af en toe kun je als voetganger van leuke paadjes vlak langs de weg gebruik maken. Het wilgenpaadje (aan het eind van punt 3) is schitterend!

Aan het begin van punt 4 ben je bij de ingang van Landgoed De Horsten.  Hier zou je de wandeling kunnen verlengen door uit een van de met paaltjes gemarkeerde rondwandelingen te kiezen (2,5, 5 en 7,5 km). Die van 7,5 km schijnt de mooiste wandeling te zijn over dit landgoed waar onze koning en koningin wonen.

Voor die extra kilometers hadden wij deze middag helaas geen tijd. Maar het is een goed argument om deze mooie wandeling nog een keer te gaan maken. Misschien als in het voorjaar de blaadjes weer aan de bomen te komen!

Terug bij station Voorschoten.
Mooie avondluchten laten zich al zien.

Bij Theehuis Jansland even genoten van een kop verse muntthee en een stuk huisgebakken gevuld speculaas. Daarna was het nog een klein stuk terug naar het station van Voorschoten.

Totale afstand 14.14 km (incl. een paar meters extra om Kasteel Oud Wassenaar te kunnen bekijken en om bij het theehuis een versnapering te nemen).



Reacties

Een reactie posten