Groene Wissel Breukelen

Een - al dan niet verplicht - bezoek aan een andere plaats, is voor ons vaak een goede reden om dit te combineren met een fijne wandeling. Je komt zo ook in gebieden waar je anders misschien niet zo snel komt.

Zo moesten we op 30 december in de ochtend in Amsterdam Zuidoost zijn. En dat leek ons een mooie gelegenheid om de Groene Wissel Breukelen eens te gaan wandelen. Deze wandeling van zo'n 14 km gaat een voor een deel vlak langs de Vecht en langs mooie buitenplaatsen.

Het is koud (rond het vriespunt) en mistig vandaag. Zoveel mogelijk in beweging blijven dus maar!

Omdat we met de auto waren en de auto hebben geparkeerd in een wijkje vlak bij het Broeckland College hebben geparkeerd, hebben we een groot deel van de aan-/uitlooproute van en naar het station van Breukelen overgeslagen.

Het is altijd de vraag of je de route rechtsom of linksom gaat lopen. Als je wandelt met de beschrijving in de hand dan is het logisch om die gewoon te volgen. Vaak wandelen wij echter met alleen het GPX-bestand op onze mobiele telefoon en dan heb je keuze. Ten opzichte van de routebeschrijving, hebben wij de route andersom gelopen. Toevallig. Maar achteraf bezien zijn we daar wel blij mee. Verderop leg ik uit waarom.

In het bos van Utrechts Landschap.
Het eerste stuk van onze wandeling liep door Breukelen, langs de drukke Straatweg en gelukkig volgt dan redelijk snel een flinke lus door een gebied van het Utrechts Landschap.

In de verte horen we geregeld het knallen van jagers. Onderweg naar Breukelen hebben we al een aantal jagers in de weilanden gezien. Bizar dat dit nog nooit verboden is.

Na weer een stukje langs de (Rijks)Straatweg volgt nog een lus die ons langs een kanaal met binnenvaartschepen leidt en daarna over een prachtig pad om Fort Nieuwersluis heen.


Fort Nieuwersluis is tegenwoordig van Natuurmonumenten en is een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Tegenwoordig behoort Fort Nieuwersluis tot het Werelderfgoed. Elke zondag kun je er terecht voor een hapje of een drankje. Maar op deze vrijdag is het dus gesloten.


In Nieuwersluis steek je de Vecht over en loop je langs de oever van deze rivier terug richting Breukelen. Gelukkig is dit géén doorgaande route en je loopt er dus best rustig (hoewel wij ons goed kunnen voorstellen dat het op mooie dagen het hier een drukte van jewelste kan zijn met fietsers).

Blijf de oevers van de Vecht volgen en geniet van de mooie buitenplaatsen aan de overzijde van het water. Bij de Proosdijweg gekomen, sla je die in. Je loopt nog steeds over de weg, maar ook hier is het niet druk.

Bij de Scheendijk sla je vóór het water rechtsaf en klautert over het hek waarna je een stuk over de dijk wandelt. Bij een kruising met een weg steek je het water over en vervolgt de Scheendijk aan de andere kant van het water (zo'n 500 meter). Dan steek je weer het water over en loopt dan al snel over het (particuliere) landgoed Gunterstein.

Het oorspronkelijke kasteel Gunterstein  werd in de 14e eeuw gebouwd door Ghisebrecht Gunter. In het begin van de 16e eeuw werd het afgebroken en na enkele jaren werd er een tweede Gunterstein gebouwd door Gijsbrecht van Nijenrode. Dit tweede kasteel werd in 1673 door de Fransen in brand gestoken. In 1680 werd de ruïne verkocht aan Magdalena Poulle die het weer liet opbouwen. En zo staat het er nu nog steeds.

Wat een schitterend stuk om te wandelen! Het voetpad parallel aan de Laan van Gunterstein is adembenemend mooi. De mist en de lage temperaturen hebben alles voorzien van een laagje rijp.

Na Gunterstein steek je de Vecht opnieuw over en door het gezellig centrum van Breukelen loop je terug naar je auto (of naar het station natuurlijk).

In het geval van deze Groene Wissel, hebben wij de route dus andersom gelopen dan op de beschrijving staat. Eigenlijk vonden wij dat best prima zo. Het eerste deel van onze wandeling liep vlak langs een drukke weg (de Straatweg, later overgaand in de Rijksstraatweg). Af en toe ga je wel een stuk "weg van de snelweg" maar zo pal langs zo'n doorgaande route wandelen is niet ons idee van een fijne wandeling.
Doordat wij de route toevallig andersom hebben gelopen, hebben we het vervelendste, drukke stuk het eerst gelopen en het mooie en rustige stuk als laatste. Misschien ook een goed idee voor jou, als je zelf deze route wilt gaan lopen?

Totale lengte 12,5 km (maar de aanlooproute hebben wij ingekort doordat wij onze auto in een wijkje langs deze aanlooproute parkeerden). Totale lengte volgens de beschrijving op wandelzoekpagina is 14 km.



Met deze wandeling zit 2016 er als wandeljaar weer op... 2636,62 km hebben wij dit jaar met de benenwagen afgelegd. Hemelsbreed is dat van onze woonplaats in het Groene Hart naar het meest noordelijke puntje van Noorwegen... Of tot Ankara... Of tot ver in Marokko... Best wel ver dus! ;-)

Nu op naar 2017 met nog meer mooie wandeltochten en bijzondere belevenissen. Gelukkig nieuwjaar allemaal!

Reacties