Nieuwe brug, nieuwe kansen!

In onze woonplaats Alphen aan den Rijn is nóg maar eens een brug over de Oude Rijn gemaakt. De Koningin Maximabrug. Jarenlang werd erover gesteggeld, maar nu ligt hij er dan en sinds enkele weken ook opengesteld.

Mooi, dat betekent dat het een mooi moment is om eens een nieuwe wandelroute te gaan ontdekken!

Bij enkele graden vorst, maar met een aangename thermo-onderbroek vanmorgen al rond zonsopkomst op pad gegaan.

We wandelen over het Weteringpad, daarna onder de N11 door en de mooie Kruiskade op. Een beetje verscholen ligt die Kruiskade, achter het Spookverlaat. Vandaag is er een schitterende zonsopkomst, dus dubbel genieten.



Na de Kruiskade volgt een klein stuk Spookverlaat, waarna we al snel een boerenlandpad (een stukje Oostvaartroute) opgaan. Heerlijk over een dijkje langs het weiland lopen en genieten!





Grote zwermen smienten stijgen op. In de zomer zijn er maar enkele paartjes van deze "fluiteenden" in de Nederland aanwezig, maar in de winter komen ze vanuit Scandinavië en Siberië hierheen om te overwinteren. Sterker nog: het grootste deel van de Europese populatie overwintert in Nederland!

Onder een van de prominent aanwezige windmolens door, ook weer een bijzondere ervaring.

Daarna weer via een tunnel onder de N11 door en vervolgens richting Hazerswoude-Rijndijk. De oriëntatie is even lastig. Hoe vaak we ook over de N11 rijden, waar zit de brug van Koudekerk aan den Rijn waar we de Oude Rijn willen oversteken? Het is wat gokken en met meer toeval dan wijsheid blijken we even later recht op de brug af te lopen.

Langs de doorgaande weg lopen we terug richting Alphen aan den Rijn. Niet de mooiste route, helaas. Het is nogal druk en de stoep is smal. We hadden gehoopt op een jaagpad langs het water, maar die blijkt er niet te zijn.

Stug doorlopen dus maar. Gelukkig maakt een aalscholver er nog een bijzonder stuk van. Dacht ik toch altijd dat die beesten zich plof in het water lieten vallen en dan een vis opdoken. Vandaag leerde ik dat een aalscholver eerst lekker op het water gaat zitten en wat ronddobbert. Ik zei nog zo tegen John dat dat niet slim was. Een aalscholver die nat is, moet zich eerst weer laten opdrogen.
Maar dan duikt "onze" aalscholver ineens onder water, net als een fuut. Nog geen minuut later komt hij weer boven met een behoorlijk grote vis in zijn bek.


Een baars, denk ik. Niet de allerbeste foto, maar de enige waar ook de vis nog op staat. De andere bij de volgende foto was de vis al in zijn buik verdwenen... :-D

Een aalscholver eet zeker 500 gram vis per dag. In de broedtijd (en die begint vroeg bij aalscholvers, soms al in december!) kan dat oplopen tot 1 kg. Ik vermoed dat deze aalscholver dus nog wel wat moest gaan vissen vandaag!

Afijn, we waren aan het wandelen. Stug doorlopen dus, terug naar Alphen. Dan daar de Koningin Maximabrug over en via het industriegebied weer naar huis. Ook niet het allerleukste.

Concluderend kan ik dus zeggen dat het eerste deel uitstekend was, maar vanaf de Koudekerkse brug moet het anders. Voor vandaag was het doel om de Maximabrug over te steken en om een eerste zet te maken voor  nieuwe wandelmogelijkheden.
De totale lengte van onze wandeling was 13,5 km. Voldoende speling dus om er iets moois van te gaan maken!



Reacties