Groene Wissel Castricum: 20 km


In het voorjaar begint het wandelvirus weer op te laaien. We hebben zin om erop uit te trekken en langere wandelingen te maken!

Waar we in de winter vooral "standaardrondjes" doen onder het mom van "wandelen is de haast uit je hoofd lopen en zien wat er overblijft," is het voorjaar de tijd om op ontdekking te gaan.

Gisteren waren wij neergestreken in de omgeving van Castricum, in het NoordHollands Duinreservaat. Na Meijendel en de Amsterdamse Waterleidingduinen, zou dit misschien nog wel mooier zijn? Sowieso trekt de zee mij altijd wel. Misschien wel een overblijfsel van in mijn jeugd jarenlang zeilen op de Noordzee. In de zomer vind ik het langs de Nederlandse kusten vaak te druk, maar in het voorjaar is het vaak een van de eerste gebieden waar we naar toe gaan.

Ook van Groene Wissel Castricum zijn de routebeschrijving en het GPS-bestand te vinden op Wandelzoekpagina.nl. Zoals gewoonlijk liepen wij alleen met de GPS-track op onze telefoon en die was weer prima in orde. Daar lag het dus niet aan dat wij niet bij de P&R parkeerplek parkeerden, maar al eerder bij een voetbalveld... Dat we vervolgens via een omweg het spoor overstaken om bij het beginpunt (het station) te komen om daar tot de ontdekking te komen dat we het spoor helemaal niet hadden moeten oversteken. Gelukkig konden we bij het station ook via een tunnel weer aan de juiste kant van het spoor komen. De eerste kilometer hadden we - onbedoeld - alweer in de benen. Gevalletje van zondagochtend-vroeg, zullen we maar denken. 

De eerste kleuren laten zich alweer in het weiland zien.

Als we even op weg zijn, zien we een vrouw vlak naast een ven staan. Kikkertjes! Er zaten er niet zeven, maar misschien wel 100... Heikikkertjes. Ze komen voor in natuurgebieden met zand en veen. In de paartijd (eind februari tot uiterlijk begin april) zijn de mannetjes blauw. Hoe blauwer ze zijn, hoe aantrekkelijker voor de vrouwtjes. Maar dat blauwe duurt maar een paar dagen en helaas hebben wij dat niet (meer) gezien. Volgend jaar er misschien toch maar iets eerder op uit trekken?

Slecht een klein deel van de kikkertjes in de ven...

De heikikkers waren nog volop aan het paren.
Dikke dotten met kikkerdril dreven in de ven. 

Bekijk de bovenstaande video om het bijzondere geluid van de heikikkers te kunnen horen 
(met als toegift op de achtergrond ook specht, koolmees,tjiftjaf, en andere vogels).

 

Prachtig uitzicht over het duingebied op weg naar het strand.


Vanaf onze lunchplek vlogen vaak aalscholvers over.
Enkele, stelletjes en ook dit groepje,
waarvan er een een tak in zijn snavel heeft.
Love is in the air!

Uitzicht vanaf het bankje waar we lunchten.



De aalscholver is tegenwoordig een redelijk vaak voorkomende vogel in Nederland. Er zijn zo'n 22.000 broedparen. Dat is wel anders geweest. In de jaren 60 van de vorige eeuw zouden er nog maar zo'n 1100 à 1200 broedparen zijn geweest, onder andere omdat door de inpoldering van het IJsselmeer de visgebieden verder van de aanwezig kolonies kwamen te liggen. De meeste aalscholverkolonies liggen tegenwoordig nog steeds rondom het IJsselmeer, maar op de Waddeneilanden, in het  Deltagebied en dus hier in de Hollandse duinen zijn kolonies te vinden.

Later begrepen we dat er een grote aalscholverkolonie vlakbij was.
Enkele honderden zaten er zeker wel, hutje aan mutje in de bomen.
Je kon ze zelfs goed ruiken...
Een mooie wandeling! Een zeer groot deel van de wandeling gaat over onverharde paden. Soms moeten die gedeeld worden met fietsers. Soms is het echt mul zand (en dan hebben we het niet alleen over het strand). Op deze zonnige zondag was het best druk in het gebied, zeker op plekken waar je in de buurt van restaurant of parkeerplaats komt. Het strand was ook een druk stuk, maar dat was te verwachten op een mooie dag als deze. Over het algemeen was het qua drukte prima te doen.
Er zijn mooie stukken door de bossen en komt ook langs stukken waar je een mooi, ver uitzicht hebt.
We hebben nog veel meer paden gezien, dus het gebied heeft volop wandelmogelijkheden.

Reacties